10 fontos ötlet, ha lakásfelújítást tervezel

Lakásfelújítás után

A lakásfelújítás mindig egy nagy lépés, amelyre nehezen szánja rá magát az ember, és amely sok gondolkodást is von maga után. Hiszen nem biztos, hogy tudjuk, hogy pontosan mit is szeretnénk, amikor belevágunk az egészbe, ha pedig vannak elképzeléseink, akkor sem biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mindaz hogyan is lenne a lehető legegyszerűbben kivitelezhető.Sokszor akadályt jelenthetnek az anyagiak, ahogy annak az eldöntése is, hogy magunk végezzük-e a lakásfelújítással járó feladatokat, vagy fogadjunk-e fel inkább szakembereket.

Lássunk hát néhány ötletet, amely mindeninek segíthet abban, hogy a lakásfelújítás gördülékenyen menjen, a lehető legolcsóbban jöjjön ki, és a végeredmény valóban különleges legyen!

1. A DIY és a szakemberek

A lakásfelújítás során mindig kérdés, hogy fogadjunk-e szakembereket, és ha igen, akkor milyen munkálatokra. Továbbá előjöhet a lakberendező felfogadásának a kérdése is, főleg ha friss ötletekre és nagyobb átalakulásra vágynánk. A válasz természetesen nem egyértelmű, de ha szeretnénk minél olcsóbban kijönni az egyébként is nagyobb összegeket felemésztő lakásfelújításból, akkor nem feltétlenül muszáj mindenhez szakember segítségét kérni. Nyugodtan próbálkozhatunk magunk is a festéssel, burkolatok lerakásával, hiszen a manapság kapható alapanyagok már egyébként is úgy lettek kialakítva, hogy azokkal könnyű legyen a munka is. Természetesen az olyan tevékenységeknél, mint például a villany- vagy vízszerelés elengedhetetlen a szakember, hiszen ez semmiféleképpen sem tartozhat a barkácsolás kategóriájába.

2. Előre tervezés: konnektorok, villanykapcsolók, lefolyók

Ha már a villany- és a vízszerelésnél tartunk, akkor fontos még a munkálatok előtt kitalálnunk, hogy mégis hogyan szeretnénk berendezni majd az otthonunkat, hiszen ez határozza majd meg, hogy hol lesz szükségünk konnektorra, villanykapcsolóra, illetve hogy a konyhában és a fürdőszobában, hol kell majd lefolyó a mosógépnek, zuhanytálcának, kádnak, mosdónak, mosogatónak, mosogatógépnek. Ezeknek a variálására később nem sok lehetőségünk lesz, esetleg csak újabb hatalmas munkálatok beütemezése mellett.
Lakásfelújítás, világítás

3. Hőszigetelés

Ez a pont nem illeszkedik a lakberendezéshez, azonban a lakásfelújítás során kiemelten fontos kell, hogy legyen. Amennyiben valóban nagyobb átalakításról beszélünk, akkor mindenképpen gondolkozzunk el a falaink és a plafon megfelelő hőszigeteléséről, ahogy akár a nyílászárók cseréjéről is! Ezzel a fűtési szezonban nagyobb összegeket is megspórolhatunk. Az energiatakarékosság pedig a környezettudatosság szempontjából is fontos.

4. Lomtalanítás

A lakásfelújítás remek alkalom a lomtalanításra. Érdemes is ilyenkor mindent átnézni, és mindent kidobni, amire nincs már szükségünk, és nem fogjuk tudni újrahasznosítani sem. Nem érdemes az örökkévalóságig tárolni a hasznavehetetlen tárgyakat, hiszen ezek csak porfogók, és az értékes helyet foglalják csak. Kifejezetten igaz ez akkor, ha egyébként sem rendelkezünk nagy belső térrel. Azonban ilyenkor is gondoljunk a környezettudatosságra, és mindent ennek megfelelő helyre és módon dobjunk ki!

5. Újrahasznosítás

Bár a lomtalanítás után kissé furcsának hathat ez a pont, de ki kell hangsúlyozni azt is, hogy nem feltétlenül kell mindent kidobni, hiszen számos bútordarab újrahasznosítható, és egy kis plusz munkával teljesen egyedi és modern darabokat kaphatunk belőlük. Ezáltal pedig nemcsak különlegessé tehetjük az otthonunkat, hanem sokkal olcsóbban is elérhetjük mindezt. Jó példa erre a régi konyhabútor felújítása, melyhez sokszor elég egy csiszolás, átfestés majd fogantyúcsere.

6. Festés

Az otthonunk befestése mindenképpen egy olyan feladat, amelyet teljesen egyedül is el tudunk majd végezni. Ehhez tényleg nincs szükség szakemberre, csak megfelelő eszközökre és festékre. Ennél a pontnál azonban mégis inkább a festéshez szükséges színek kiválasztására helyeznénk a hangsúlyt. Itt ugyanis több szempontot is figyelembe kell venni. Elsősorban is érdemes olyan színt választani, amely illik a megtartani kívánt bútorainkhoz is, hiszen csak így hozhatunk létre harmóniát az otthonunkban. Ezen felül azonban fontos hangsúlyozni, hogy érdemesebb a világosabb színek mellett maradni, főleg, ha kisebb térről beszélünk, hiszen ezek optikailag növelhetik azt. Ha valamilyen mintázatot szeretnénk, akkor sem kell feltétlenül tapétáért szaladnunk a boltba. Sablonokkal vagy azok elkészítésével ugyanis akár saját magunk is igazán egyedivé varázsolhatjuk a falainkat.

Konyha

7. Padló

Amennyiben a padló is kívánnivalót hagy maga után, akkor is mindenképpen gondolkozzunk el a felújítás lehetőségén is. Előfordulhat ugyanis, hogy bőven elegendőnek fog bizonyulni a parketta lecsiszolása és újrafestése, fényezése is, mely vélhetően olcsóbb lesz, mint az új fapadló megvásárlása. Azonban nem kell feltétlenül az eredeti fához ragaszkodnunk, hiszen ma már PVC anyagból is kiváló minőségű padlót kaphatunk, melyek között kinézetüket tekintve is számos lehetőség közül válogathatunk.

8. Csempe

Az egyes helyiségek újracsempézése egyáltalán nem egy olcsó feladat. Sokan talán ezért meg is hagyják a régi csempét mondván, hogy majd legközelebb az is meg lesz csinálva. Azonban akkor is van megoldás, ha nincs keretünk új csempére, de mégis szeretnénk változtatni rajta. Nagyszerű megoldás lehet ugyanis erre az öntapadós padlóburkoló lap, mely hosszú ideig képes kopásálló felületet biztosítani a számunkra.

9. A tér megfelelő kihasználása

Amikor már a bebútorozásnál tartunk, akkor mindenképpen tartsuk szem előtt a lakásunk adottságait. Kisebb területnél semmiképpen se akarjunk rengeteg bútort bezsúfolni, inkább maradjunk az egybefüggő, esetleg többfunkciós daraboknál! Túl nagy terület esetén pedig kifejezetten jól mutathatnak az egyedi bútordarabok. Nagy belmagasság esetén pedig ne feledkezzünk meg a fal felsőbb szintjeinek a kihasználásáról sem!

10. Világítás

Végül pedig ne feledkezzünk meg a megfelelő megvilágításról sem! A legelőnyösebb mindig a természetes fény, így ha tehetjük, akkor tegyünk be minél nagyobb ablakokat. Ezen felül azonban az egyes lámpák, csillárok is tudják befolyásolni a térről alkotott véleményünket. Ezt azonban minden egyes esetben a bútorainkhoz és a lakásunk adottságaihoz kell igazítani.

Lakásfelújítás szakemberek

Ajánlott bejegyzések:

A lakásfelújítás pszichológiája

Több szolgáltatót nézünk meg, csekkolunk le az interneten, végül többnyire háromtól kérünk árajánlatot. A főszerep a bizalomé, azt a vállalkozót választjuk, amelyik a legjobban elnyeri a bizalmunkat...

Lakásfelújítás tippek, ötletek

Amikor tervbe vesszük a lakásfelújítást, minden lakásfelújítás megoldásra, tippre, ötletre kíváncsiak vagyunk. Mi a legújabb fürdőszoba divat, hogyan szoktak manapság...