Az amerikai konyha előnyei és hátrányai

amerikai konyha

A kilencvenes években kezdtek el hazánkba, Magyarországra is beszivárogni az amerikai konyhák, manapság pedig már nemcsak a magánházakban, de a panellakásokban is megpróbálnak amerikai konyhás kialakítást létrehozni ha csak lehetséges. Az amerikai konyhás lakások tehát nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban, viszont még mindig vannak olyanok, akik a hagyományos konyhát kedvelik, persze mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Előnyök és hátrányok a hagyományos konyhával szemben

Az amerikai konyha egyik legnagyobb előnye az, hogy itt együtt lehet a család és az anyuka is szemmel tarthatja a gyerkőcöket főzés közben, sőt akár TV-t is nézhet főzés közben, vagy akár a tanulásban is besegíthet anélkül, hogy hosszabb időre otthagyná a tűzön az ételt. Ezért is annyira népszerű a magyar családok körében is az amerikai konyha. Az egyik hátránya viszont, hogy így nemcsak az anyuka látja mindig a gyerekeket, hanem a gyerekek is látják az anyjukat főzés közben, így akár véletlenül is hozzányúlhatnak valamihez ami veszélyes, így súlyos baleseteket is okozhatnak. Azért hogy ez elkerüljük, egy biztonsági rács felszerelése a nappali, illetve a konyha között elengedhetetlen ahhoz, hogy a főzés biztonságos legyen a család minden tagja számára.

Konyha

A ráccsal az az egyetlen baj van, hogy sok gyerek veszi rossz néven ha anyjuk kizárja őket a konyhából. Az amerikai konyha másik hátránya pedig az, hogy ha vendégek érkeznek főzés közben, akkor egyből a rendetlen konyhát látják és hiába van szagelszívónk, az erősebb illatokat akkor is érezni lehet majd, és akár még a fogason levő kabátokat is átitathatja, ami szintén kellemetlen akkor, ha vendégeket fogadunk. Nagy előny tehát, hogy az amerikai konyha nem választja el a háziasszonyt a család többi tagjától, viszont fontos, hogy gyerekeinket biztonságban tartsuk, és hogy valamit kezdjünk a főzési szagokkal.

Ahhoz, hogy az amerikai konyha így elterjedjen, hozzájárult az is, hogy a nők munkába állása után megnőtt az igény a félkész ételek fogyasztására, ami csökkentette a háziasszonyok számára azt az időt, amit a konyhában főzéssel töltenek. Másrészt pedig esténként is a háziasszonyok inkább eltöltötték idejüket a konyhában a családjukkal, mint a konyhában. A válaszfalak elhagyásával ráadásul plusz területet is nyerni lehet, ami nagy előny lehet, ha kisebb lakással rendelkezünk, és az így felszabadult helyet könnyebben ki tudjuk használni, és a berendezéseket is sokkal könnyebb így variálni. A háztartási gépek hangja sem szűrhető ki sajnos az amerikai konyhából, így ez egy újabb hátránynak számít, hiszen egy-egy gép borzasztóan hangos rezgéseket és egyé hangokat ad ki, ami a gyerekeket és a családfőt is felébresztheti.

Nappali

A konyhában levő rendetlenség is látható így már a nappaliól is, és a bútorok kiválasztásakor pedig azt is mindenképp figyelembe kell venni, hogy a nappali és a konyha stílusa is nagyjából egyezzen és összhangban legyen. A konyha és a nappali közé viszont be lehet építeni egy tolóajtót, ráadásul ez a megoldás rendkívül esztétikus és praktikus is egyben, hiszen a tolóajtót igény szerint ki és be lehet csukni. Ahhoz hogy eldöntse amerikai konyhát szeretne vagy hagyományost, mérlegelnie kell, hogy megéri-e az amerikai konyha a szagokkal, a rendetlenséggel és a zajokkal együtt, ha ezzel többet lehet együtt a család, és mindig láthatja gyerekeit és a TV-t is akár főzés közben is. Nagyon alaposan át kell gondolni viszont, hogy mire vágyik, hiszen egy konyha berendezése rendkívül költséges lehet, ezért nem lenne jó, ha utólag gondolná meg magát.

Nappali lakberendezése

A képeket az Otthon Team Ép-Tech Kft.-től kaptuk.

Ajánlott bejegyzések:

Tégy egy képet a falra

Az elhelyezett képek szerves részei a lakás berendezésének. A megfelelő kép megtalálása azonban nem mindig egyszerű még egy profi lakberendező számára sem.

Hat olyan dolog, amit érdemes elkerülni lakberendezés során

A túlzott lelkesedés vagy a tapasztalat hiánya a lakberendezés során negatív hatással is lehet az otthonunk megjelenésében. Ha azt szeretnénk, hogy egy szép és esztétikailag kiegyensúlyozott otthonunk legyen, győződjön meg róla, hogy nem követi el az alábbi hat alapvető hibát lakberendezés során: