Mit kell tudnod, ha Minimál stílusú otthont szeretnél?

A minimál stílus rendkívül elterjedt volt az utóbbi években, és biztosan így lesz az elkövetkezendő esztendőkben is, hiszen a minimalista vonalak sosem mennek ki igazán a divatból.

A stílus két legfontosabb és legszembetűnőbb jellemzője az egyszerű forma, valamint a rend, és bár a minimális stílus így külső szemmel egyszerűnek tűnhet, igazából csak akkor tapasztalja meg valaki igazán, hogy milyen bonyolult is ez, amikor elkezdni megtervezni saját minimál stílusú otthonát.

Ami a minimál stílus színeit illeti, főleg a fekete, a fehér, a szürke, illetve a barna és ezek árnyalatai jellemzőek rá, tehát a színpaletta meglehetősen korlátozott ebben az esetben. Az, hogy valaki csak ezeket a színeket használja bútorválasztásnál vagy berendezésnél nagy önfegyelmet igényel, hiszen nem mindenki válik meg azoktól a személyes tárgyaktól, amelyek elütnek a minimalista színekkel, viszont annak érdekében, hogy teljes legyen a rend és a harmónia, mindentől meg kell szabadulni, ami nem illik bele az összképbe. A minimál stílusú lakásokban nincs hely az apró-cseprő holmik számára, hiszen ha valami szétszór vagy rendetlen, az már azonnal meglátszik a lakásban. A minimál stílus teljesen a harmóniára épül, ezért is fontos annyira, hogy minden tárgy a helyén legyen, és hogy a színek passzoljanak egymáshoz. A minimál stílusú otthon berendezéséhez ismerni kell néhány finom trükköt, viszont némi szépérzékkel bárki belevághat a tervezésbe, nem feltétlenül szükséges egy lakberendező segítségének igénybe vétele ahhoz, hogy arányos és szép minimalista otthont rendezzen be magának.

Nagyon fontos az is, hogy a bútorokat levegősen rendezze el, vagyis legyenek tágas, üres területek, hiszen így jobban eloszlanak és jobban látszanak a színek. A minimál stílus tehát igencsak térigényes, így kisebb lakásokban nehezebben valósítható meg. A nagyobb bútorokat egy meghatározott ritmusban kell szimmetrikusan elhelyezni, ez is egy olyan trükk, amit mindenkinek tudnia kell ahhoz, hogy eltalálja a minimál stílust otthonában. Az is elengedhetetlen, hogy a minták, illetve a formák ismétlődjenek, tehát ne legyenek különböző mintájú bútorok, mert az sokat ronthat az összképen. Minden bútor legyen egyszerű, nagyon jó minőségű, és a kárpitok esetében is arra törekedjen, hogy minta nélküliek legyenek. Ha ön elegáns környezetre vágyik, akkor bátran lehet kombinálni a fát a fémmel, ilyenkor használhat melegebb földszíneket, ha pedig fiatalosabb lakást szeretne, akkor válasszon egy élénkebb színt, amivel díszíthet egy falat vagy kárpitot.

A színek viszont, amelyeket használ soha ne legyenek harsányak, a szürkét, a rozsdabarnát, a feketét, illetve a bézst és az olajzöldet bátran keverheti, egyszerre viszont maximum két színt használjon egy helyiségben, hiszen minél több szín jelenik meg, annál jobban felbomlik az egyensúly. A fény is nagyon fontos minden minimalista lakásban, tehát a fény hiánya tönkreteheti a legkiegyensúlyozottabb, leghangulatosabb harmóniát is. A természetes fény jelenléte elengedhetetlen, hiszen a bútorok szegényesebb színvilággal rendelkeznek. A fény hangsúlyosabbá és légiesebbé teszi a teret, ezért minél több természetes fény van jelen a lakásban, annál jobban látszik majd a minimál stílus.

A minimál stílusú nappalikban a padló gyakran világos, vagy teljesen fekete, ha pedig a nappaliban túl üres a tér, akkor fel lehet dobni egy hosszú szőrű szőnyeggel, de ilyenkor is oda kell figyelni arra, hogy ne legyen mintás a kiválasztott szőnyeg. Egy kis odafigyeléssel és egy kis arányérzettel tehát nem is olyan nehéz berendezni egy minimál stílusú otthont.

Ajánlott bejegyzések:

A lakásfelújítás pszichológiája

Több szolgáltatót nézünk meg, csekkolunk le az interneten, végül többnyire háromtól kérünk árajánlatot. A főszerep a bizalomé, azt a vállalkozót választjuk, amelyik a legjobban elnyeri a bizalmunkat...

Lakásfelújítás tippek, ötletek

Amikor tervbe vesszük a lakásfelújítást, minden lakásfelújítás megoldásra, tippre, ötletre kíváncsiak vagyunk. Mi a legújabb fürdőszoba divat, hogyan szoktak manapság...